tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Sabih: 2 duże bakłażany 4 chlebki pita lub inne dobre białe pieczywo 4 jajka 100 ml sosu tahini z tego przepisu 1 granat (opcjonalnie) oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia sól Pasta zhoug: garść kolendry garść natki pietruszki 1 ostra zielona papryczka chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Siekana sałatka: 2 zielone ogórki 2 pomidory 2 cebulki dymki garść natki pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny chlust oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Sabih Bakłażany obierz skrobaczką do warzyw z góry do dołu w kilku miejscach. Znajdziemy tam również ugotowane na twardo jajka — typowy żydowski dodatek, sos tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku, ostry jemeński sos zhoug — pełen przypraw, papryki chili i kolendry oraz siekaną sałatkę z ogórka i pomidora, która cytując Yotama Ottolenghiego: jest tak arabska i izraelska, że już bardziej nie można. Prawdę mówiąc, ja sam to danie odkryłem niewiele przed wyjazdem do Izraela (zobacz: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie) i do dzisiaj pluję sobie w brodę, dlaczego tak późno! Sabih narodził się w latach 50. XX wieku w miasteczku Ramat Gan tuż obok Tel Avivu, gdzie zyskał olbrzymią popularność i stał się jednym z topowych street-foodowych dań. Gotowe bakłażany umyj pod bieżącą wodą, odsącz papierowym ręcznikiem z nadmiaru płynu i smaż na złoty kolor z obu stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Ze względu na problem w znalezieniu pikli z mango, pominąłem go, chociaż teraz sobie myślę, że domowy chutney też by dał radę, ale to już innym razem. Oryginalny sabih zawiera również ambę — ostry sos z piklowanego mango, który narodził się w Indiach. Ale jeśli nie planujecie wybrać się do Izraela, to nie popełniajcie mojego błędu i spróbujcie zrobić sabih w domu już dziś! 😉 Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj w trybie pulsacyjnym tak, aby powstała gęsta pasta, lecz poszczególne składniki nadal były widoczne. Teraz masz dwie opcje do wyboru: gotowy sabih możesz podać w picie albo na picie . Mimo że sabih to stosunkowo młoda potrawa, to nie zawiera niczego, co w kuchni lewantyńskiej nie byłoby wcześniej nieznane. Opcja na picie : Pitę podgrzej w opiekaczu i połóż na talerzu. W obu przypadkach możesz posypać danie jeszcze porcją siekanej natki pietruszki lub kolendry oraz pestkami granatu. 😉 Będąc w Tel Avivie, musicie wybrać się na sabih. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Opcja w picie : Pitę przekrój na pół lub odetnij końcówkę. Jednym z popularniejszych miejsc jest stanowisko na końcu targu Shuk Ha’Carmel, gdzie kosztuje kilkanaście szekli.