SKŁADNIKI Ciasto na pizzę: 500 g dobrej mąki pszennej 7 g drożdży instant (1 saszetka) 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 250-300 ml letniej wody Sos śmietanowy: 200 g mascarpone 100 ml śmietany 30% 4 szalotki chlust oliwy z oliwek świeżo mielony biały pieprz gałka muszkatołowa sól Dodatki: pęczek zielonych szparagów 150 g szynki parmeńskiej 100 g otartego parmezanu świeży rozmaryn PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizzę Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie — pysznego śmietanowego sosu. A na niej pyszne dodatki: zielone szparagi, włoska szynka parmeńska, parmezan, rozmaryn oraz kremowy sos z szalotek i mascarpone. Sos śmietanowy Szalotki pokrój w kostkę i podsmaż przez moment na rozgrzanej oliwie z oliwek. Wlewaj powoli letnią wodę i zacznij zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. Wrzuć je na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Kulki ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na dyski o średnicy ok. 24 cm. Pizze układaj na rozgrzanej blasze i piecz 5-8 minut, aż zarumieni się od spodu. Jednak to, co jest dla niej charakterystyczne, to ciasto z dużą ilością wody, dzięki czemu po upieczeniu ma nadal jasny kolor. Możecie potraktować go jako pomysł na przekąskę albo jako drugie danie dla czterech głodnych osób. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 8 porcji.