Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – makaron z kurkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim MAKARON ZE SZPARAGAMI Przygotowanie: 10-15 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu – 100 g sera gorgonzola – 100 g śmietany 18% – 50-80 ml białego wina – 6-8 zielonych szparagów – 3-4 łyżki drobno startego parmezanu – sól i pieprz – 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron możesz zrobić z dowolnym rodzajem makaronu, choć ten który przyjechał ze mną z Włoch okazał się być idealny. Włosi po zjedzeniu makaronu resztę sosu dojadają z użyciem pieczywa lub bagietki na którą zgarniają pozostałości z talerza. To już mój kolejny przepis na makaron ze szparagami, ale wiedziałam już że mój sos musi być dość wyrazisty aby wszystko smakowało idealnie. Szparagi umyj i złam twarde końcówki (zielonych szparagów nie musisz obierać, wystarczy ułamać końcówkę naciskając na nią, reszta szparaga jest już pyszna i chrupiąca). Makaron przełóż na talerze, posyp startym parmezanem, natką pietruszki i od razu podawaj.