tortownica 26 cm lub większa Składniki: na ciasto kakaowe: - 150 g mąki - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 2 żółtka - 2 łyżki kakao - łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: - 1 kg sera z wiaderka - 150 g wiórek kokosowych - 5 jajek - 2 białka (pozostałe z ciasta) - 2 opakowania budyniu śmietankowego - szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju na polewę: - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Co prawda sernik piekł się dłużej niż normalnie ale ładnie wyrósł, w środku nie był zbity tylko lekki jak chmurka, kremowy a co najciekawsze prawie nie opadł po upieczeniu. Raz na jakiś czas uda mi się zrobić mistrzowski wypiek i to zawsze wtedy, kiedy się nie staram a robię byle jak. Nie miałam kompletnie na niego pomysłu a chciałam wypróbować jak funkcja pary w nowym piekarniku sprawdzi się przy pieczeniu sernika. Jeśli nie macie to na dno piekarnika postawcie metalową miseczkę z wodą. * Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150*C, wstawić miseczkę z wodą (lub wlać wodę na dno i włączyć funkcję pary). Dlatego namieszałam co tam akurat miałam pod ręką i nawet nie spodziewałam się, że tak pysznie to się skończy. - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kokosowych wiórek dodatkowo: - kilka bezików - borówki amerykańskie Składniki ciasta wymieszać i zagnieść szybko. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Jeśli macie piekarnik z funkcją pieczenia parowego to spróbujcie tak właśnie go upiec. Niby robiłam tak jak zawsze ale upiekł się zupełnie inaczej.