Sałata masłowa do obiadu z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – Składniki: 1 średnia główka sałaty masłowej 3 średnie ogórki gruntowe – ok. 230 g 1 pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku pół pęczka koperku 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na sałatę masłową z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną: Sałatę masłową umyć w ziemnej wodzie, osuszyć, pozbawić głąba (twardej części), a liście poszarpać rękoma na mniejsze kawałki. Polecam również wypróbować mój przepis na sałatę masłową ze śmietaną w wersji bardziej na słodko: Do kubeczka wrzucić gęstą kwaśną śmietanę, dodać sok z cytryny (u mnie 2 łyżki, ale można dać więcej do smaku), łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Wedle uznania możecie zwiększyć ilość sosu śmietanowego, dodać do niego więcej soku z cytryny lub cukru – w zależności jak bardzo słodko-kwaśne potrawy lubicie. Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – to szybka i prosta surówka do obiadu. Ogórki gruntowe (lub szklarniowe) umyć, osuszyć, obrać ze skórki (ale nie musi być dokładnie obrana skórka). Zobacz również mój przepis na: soczyste kotlety z filetów piersi kurczaka
🍴 Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną – to szybka i prosta surówka do obiadu
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 100kcal
- Tłuszcz: 6g
- Węglowodany: 8g
- Białko: 2g
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 świeży ogórek
- 5 rzodkiewek
- szklanka śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną to szybka i prosta surówka, która doskonale uzupełni każdy obiad. Świeżość sałaty masłowej, ogórka i rzodkiewek, połączona z delikatnym smakiem śmietany, sprawia że sałatka ta jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przy jej przygotowaniu nie używamy żadnych dodatkowych tłuszczów, dzięki czemu jest to idealny wybór dla osób dbających o linię. W zaledwie kilka minut możemy przygotować pyszny dodatek do obiadu, który zaspokoi nasz głód i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności kulinarnych, wystarczy kilka składników, które zawsze mamy w lodówce. Jej prostota i smak na pewno przekonają do siebie niejednego smakosza. Polecamy!
- Umieście sałatę masłową w misce. Sałatę pokrójcie na małe kawałki.
- Ogórek i rzodkiewki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do miski z sałatą.
- Dodajcie do miski szklankę śmietany 12%. Wymieszaj wszystko razem.
- Na koniec, doprawcie sałatkę solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj.
- Sałatka jest gotowa do podania!