Składniki ciasto 270 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki tortowej orkiszowej (można użyć w całości zwykłej tortowej) 125 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% nadzienie 700g – 800g śliwek węgierek garść płatków migdałowych 1 kopiata łyżka cukru kryształu Wykonanie Składniki na ciasto szybko zagnieść na pulchne, gładkie ciasto. Polecam! To kruche ciasto ze śliwkami zostało przygotowane z pomocą mojej 5-latki, która uwielbia przebywać ze mną w kuchni i chętnie wsypuje “cukr oraz lepi z kruchego ciasta rureczki, które zdobią wierzch tego ciasta. Najpierw wstawiłam do wielkiego garnka kilka kilogramów śliwek do smażenia na dżem śliwkowo-czekoladowy, gdyż zakiełkował mi pomysł z wykorzystaniem go do sernika. Gdyby ciasto było zbyt klejące i nie chciało łatwo odejść od palców, można dodać więcej mąki. Miłego śliwkowego! Kruche ciasto ze śliwkami – klasyk wśród deserów późnego lata. Potem zagniotłam szybko kruche ciasto, aby na weekend było coś słodkiego. Wybrałam zwykłe kruche ciasto maślane ze śliwkami i płatkami migdałowymi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Piec na złoty kolor przez ok. 45-55min w opcji góra-dół.