Chlebek bananowy

Katarzyna
Dania mączne
07.05.2019 18:20
Chlebek bananowy

Wilgotny, miękki i ZDROWY! Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Wartości odżywcze 1 kawałka (14): 116 kcal B 3 g W 14 g T 5 g Składniki: ▪ 4 banany (najlepiej dojrzałe) Nie trzeba się nawet starać za bardzo, bo ten przepis jest tak łatwy i szybki, że każdemu uda się go wykonać bez najmniejszego problemu. ▪ 75 g masła roztopionego ▪ 1 jajo (w temp. pokojowej) ▪ 1 łyżeczka sody ▪ półtorej szklanki mąki orkiszowej ▪ pół szklanki słodzika/cukru Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera). 3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. O tym, że domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego ze sklepu (z wyjątkami), to wiadomo od dawna. Sama ogólnie nie jestem zwolennikiem pieczywa ze sklepu, chyba że jest to sprawdzone źródło gdzie wiem, z czego jest wykonany wypiek. Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2019/05/chlebek-bananowy.html