Składniki: Rozczyn: - Drożdże 30 g - Mąka pszenna tortowa łyżka - Cukier łyżka - Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto właściwe: - Mąka pszenna tortowa 4 szklanki - Cukier 1/3 szklanki - Mleko letnie 1/2 szklanki - Masło 100 g roztopione i przestudzone - Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka 2 + 1 do posmarowania przed pieczeniem - sól szczypta Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki zalać mlekiem, dodać mąkę oraz cukier. Do osobnej Dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, cukier, masło, jajka oraz przygotowany wcześniej rozczyn.