5 minut przed końcem doąożyć główki szparagów uprażyć sezam na suchej patelni bez tłuszczu wyłowić główki szparagów. Odcedzić i odstawić szparagi pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, główki szaparagów odłożyć obraną, posiekaną cebulę zezłocić na maśle, następnie dodać kawałki szparagów i przesmażyć razem. Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Dosmaczyć solą i sokiem z cytryny podawać z główkami szparagów, posypaną czarnym sezamem SMACZNEGO ! 600-700 g białych szparagów400 ml mleka kokosowego1 cebula1 łyżka masła gheeokło 3000 ml wodysól1 łyżka soku z cytrynyczarny sezamPrzygotowanie: Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów. Warto zbierać obierki z białych szapragów, bo można przechowywać je w lodówce dobrych kilka dni, a potem hurtem wykorzystać. Odłamać zdrewniałe końcówki, obrać omijając główki szparagów ciągnąc nożyk z góry do dołu.