Rolada z piersi kurczaka z brokułem i serem

Obiad
01.05.2019 19:13
Rolada z piersi kurczaka z brokułem i serem

Tłuszcz wytapia się podczas pieczenia, zostaje tylko smak 😉 ROLADA DROBIOWA Z BROKUŁEM I SEREM Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 brokułu (150-200 g) szczypta kwasku cytrynowego lub odrobina soku z cytryny 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki z ziołami 1 łyżka masła 150 g sera żółtego 100-120 g boczku wędzonego (w plastrach) sól i świeżo mielony pieprz do smaku Posyp resztą sera i całość zwiń w roladę (czasem warto mięso wcześniej ułożyć na folii spożywczej, a potem z pomocą folii zwijać ciasno w roladę, mi udało się bez folii). Oba rozbite płaty nałóż na siebie, aby stworzyć jeden wielki i w miejscu łączenia jeszcze “rozbij, żeby mięso się złączyło w jedną całość. Różyczki brokułu ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego (opcjonalnie sprawdzi się też 1/2 łyżki octu). Obie połówki piersi z kurczaka rozetnij na roladę – czyli tak, aby stworzyć jak największy płat mięsa. Gotową roladę obłóż plastrami boczku – najlepiej na łączeniu, wtedy dodatkowo “sklei całość i zabezpieczy przed wydostawaniem się nadzienia. Rolada drobiowa z brokułem i serem może wystąpić w roli głównego dania obiadowego, jak i przekąski na stole. Boczek w przepisie ma za zadanie nadać dodatkowego smaku, aromatu, ale przede wszystkim uchronić mięso przed wysuszeniem w czasie pieczenia. Tym razem mi zostało, więc na szybko przygotowałam po pracy taką roladę i kolacja załatwiona 😉 Pomimo pokrycia wierzchu boczkiem, całość jest lekka. Po upieczeniu odsącz z wytopionego tłuszczu i odstaw na około 5 minut, by odpoczęło przed krojeniem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut – boczek na wierzchu Smakuje tak na ciepło, jak i na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/04/rolada-drobiowa-z-brokulem-i-serem/