Ciasto maślane położyć na cieście podstawowym na środku, złożyć całość w kopertę i wałkować od siebie, w jednym kierunku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać razem, zagnieść na jednolitą masę, uformować w kwadrat i oziębić. Taki prostokąt złożyć na trzy części, zawinąć w serwetkę i włożyć do lodówki na 15 minut. Składniki: 5 dkg mąki, 25 dkg masła Ciasto podstawowe: 20 dkg mąki, 1 jajko, szczypta soli, woda, cukier do posypania Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować ciasto maślane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i pokroić w prostokąty o wymiarach mniej więcej 6 cm/2 cm. Następnie rozwałkować je w kwadrat dwa razy większy od kwadratu z ciasta maślanego. W zbyt chłodnym piekarniku masło się wytopi, a ciasto stanie się ciężkie i zbite. Przed pieczeniem należy je schłodzić, natomiast pieczenie odbywa się w wysokiej temperaturze – 250 stopni. Powstałym w ten sposób ciastkom można nadać ciekawy kształt, skręcając je w palcach.