Składniki na ciasto pleśniak: - 1 kostka masła - 3 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - 2 czubate łyżki kakao w proszku - 4 łyżki cukru pudru - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Następnie wyjmujemy z zamrażarki większą część ciasta i albo standardowo wykładamy nim dno albo w wersji ekspresowej trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach po całości i przyklepujemy dłonią aby uzyskać spód ciasta. Na warstwę z dżemem ścieramy na dużych oczkach ciasto zmieszane kakao rozkładając je równomiernie po całej blaszce. Z góry ciasta ponownie trzemy na dużych oczkach mniejszy kawałek odłożonego ciasta, które będzie stanowiło wierzch. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i wykładamy ją na ciasto. Stwierdziłam, że koniec, że tak nie można, muszę sama zacząć je piec aby w końcu przestać żerować na innych 😉 Ciasto pleśniak nie jest zbyt słodkie a fajnego smaku dodaje mu obowiązkowo dodawany dżem z czarnej porzeczki. Ciasto pieczemy w 180C przez 40 min lub do momentu gdy ładnie zarumieni się wierzch ciasta. Na wyłożony spód ciasta wykładamy równomiernie cały słoik dżemu. Za każdym kolejnym spotkaniem Ewa doskonale wiedziała co przygotować aby sprawić mi przyjemność, choć nie tylko ja stałam się jego wierną fanką.