Ale spokojnie możesz użyć kakao brązowego – będzie mniej czarna, ale z pewnością przepyszna 😉 Babka nie jest przesadnie słodka, jak typowe brownie. Jak znajdę czas na zrobienie kilku zdjęć, to uzupełnię w przepisie, bo babkę na pewno upiekę ponownie na święta. Polewa jak widać trochę nie wyszła 😀 za gęstą zrobiłam i źle było polać, a niestety nie miałam czasu na nową, żeby zdążyć zrobić zdjęcia do tego przepisu. Użyłam czekolady gorzkiej (możesz zastąpić słodką, ale wtedy polecam mniej cukru do ciasta), ale za to polewa jest słodsza (też bez przesady). BABKA CZEKOLADOWA BROWNIE Składniki: 120-130 g gorzkiej czekolady + 4-5 łyżek mleka 120 g miękkiego masła 82 % 1/2 szkl. Nie przesadzam 😉 Do ciasta dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę i czarne kakao (dzięki niemu jest taka czarna). Silikonowej nie trzeba niczym smarować, metalową lub z powłoką dobrze jest wysmarować masłem i oprószyć np. kakao. Babka czekoladowa brownie idealnie się do tego nadaje! 😉 mocno czekoladowa, wilgotna konsystencja, która rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao (użyłam czarnego) 1/2 szkl.