WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA

Monika
Wielkanoc
19.04.2019 16:17
WIELKANOCNA BABKA CYTRYNOWA

Aby być na bieżąco polub blog na FB: - 2 szklanki mąki pszennej- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej- 80 g zmielonych orzechów włoskich- kostka masła- 3/4 szklanki cukru pudru- opanowanie cukru wanilinowego- 5 jajek- skórka z 1 cytryny- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- kilka łyżek soku z cytryny- 200 g cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku z cytryny na gładką, szklistą masę i tak powstałym lukrem polewamy wystudzoną babkę Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i skórkę z cytryny (cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na drobnej tarce). Masę mieszamy do połączenia składników i wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy. 4) Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 55-60 minut. Dodanie pary przez pierwsze 15 minut pieczenia pobudza wyrastanie ciasta i powoduje, że jego wnętrze jest lekkie oraz puszyste, zaś skórka złocista i chrupiąca. Gorącą babkę wyjmujemy z formy, nakłuwamy wykałaczką i nasączamy sokiem z cytryny 5)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.moje-idealia.pl/2019/04/wielkanocna-babka-cytrynowa.html