Cukinia faszerowana ryżem i rodzynkami 200 g ryżu 3 średnie cukinie łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki rodzynek 2 łyżki orzeszków piniowych pół pęczka natki pietruszki po ¼ łyżeczce mielonego cynamonu i ziela angielskiego sok z połowy cytryny sól, pieprz do podania sos jogurtowy ( jogurt, sól, pieprz trochę soku i skórki z cytryny) al dente (trochę krócej niż w instrukcji na opakowaniu). I chociażpojawiła się całkiem niedawno na blogu w wersji z białym serem i sosem pomidorowym to w czasie sezonu każdy przepis na to warzywo się przyda. A szukającym przepisów na cukinię polecam też inne przepisy z bloga, np sałatka z kaszą quinoa i cukinią albo Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Ugotować ryżal dente (trochę krócej niż w instrukcji na opakowaniu).