Pasztet z ciecierzycy

Julianna
Przekąski
16.04.2019 10:37
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy 2 puszki cieciorki (po 400ml)1 duża cebula10 cm kawałek pora2 średniej wielkości marchewki2 ząbki czosnku2 jajka4 łyżki oliwy1/3 szklanki pestek słonecznika2 łyżki płatków owsianych2 łyżki koncentratu pomidorowegosólpieprz1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka majerankuMarchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać ok 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, por pokroić w półtalarki, zeszklić na oliwie. Cieciorkę zmiksować blenderem na gładką pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę aquafaby. Na suchej patelni uprażyć kumin i paprykę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Do cieciorki dodać warzywa i pestki, zmiksować blenderem niezbyt dokładnie, żeby pozostały wyczuwalne drobne kawałki warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 180stC. Dodać starta marchew i posiekany czosnek, smażyć kilka minut razem, często mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/04/pasztet-z-ciecierzycy.html