Ciasto "Jajko sadzone"

Ewa
Ciasta
13.04.2019 8:04
Ciasto "Jajko sadzone"

Biszkopt: 3 jajka 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków 50 ml oleju 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica z wiaderka) 500 g mascarpone 3/4 szkl. Dodatkowo: 500 ml syropu z moreli 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny garść pistacji Białka ubijamy na sztywną pianę. schłodzonej śmietanki tortowej 36% 3 łyżki soku z cytryny 6-7 (lub do smaku) łyżek cukru pudru 1 op. przezroczystej galaretki winogronowej 1 duża puszka moreli Morele osączamy z syropu (syrop zachowujemy – odmierzamy 500 ml – jeśli jest mniej, uzupełniamy do tej ilości wodą). Udostępnij Zapisz To ciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to białko, a żółtko imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na wielu blogach. Wielkanoc to dobry czas, by je przygotować, bo przecież żaden inny czas nie kojarzy się tak z jajkami jak właśnie te święta. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy przestudzoną, wciąż płynną, galaretkę oraz sok z cytryny. Nie twierdzę oczywiście, że ciasto jest niedobre, po prostu moje oczekiwania były chyba większe. Serniczki na zimno lubię, ale ten konkretny smakowo mnie nie porwał. Odstawiamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami syropu z moreli. Lekko tężejącą galaretkę morelową wylewamy na wierzch ciasta. Przygotowałam je więc na próbę troszkę wcześniej i…. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/04/13/ciasto-jajko-sadzone/