Składniki na calzone (3 pierogi): Ciasto: 450 g mąki pszennej 250 ml wody pół łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek cebula czerwona około 100 g salami ser żółty Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy, 2 łyżki wody, suszone pomidory (przyprawa), pieprz ziołowy, bazylia, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól, pieprz W tym czasie pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni z cebulą pokrojoną w piórka. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 3 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Pierwszy raz natknęłam się na nią wiele lat temu w jednej z krakowskich restauracji i bardzo mi smakowała. Na połowę każdego koła nakładamy sos pomidorowy, kilka plastrów salami, pieczarki z cebulą oraz ser żółty. Ponadto: jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia, następnie układamy na blasze. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.