Zupa krem porowo – ziemniaczana

Zupy
08.04.2019 22:29
Zupa krem porowo – ziemniaczana

Składniki: – 3 duże pory – 400g ziemniaków – 4 duże ząbki czosnku – 100ml śmietanki 30% – 1 litr wody lub bulionu warzywnego – 30g masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 listki laurowe – sól i pieprz wg smaku Pory oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić na plasterki. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. W dużym, szerokim garnku roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać czosnek i smażyć przez około minutę na małym ogniu. Dodać pory i smażyć na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż pory nieco zmiękną. Przed podaniem udekorować zupę grzankami, chipsami z boczku lub startym na drobnych oczkach parmezanem. Dodać pieprz, śmietankę, w razie potrzeby dosolić, wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Zupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/zupy/zupa-krem-porowo-ziemniaczana/