Wartość odżywcza 1 porcji (4): 440 kcal B 20 g W 47 g T 18 g Składniki: ▪ 200 g makaronu W takich sytuacjach idealnie sprawdza się metoda na zapiekankę z resztek w lodówce. Po wakacjach w Egipcie taka pogoda jest zbawieniem, bo nie cierpię na zbyt dużą zmianę klimatu i nie grozi mi choróbsko z tego powodu. Dobrze przechowywane nie tracą na swojej świeżości i można je w każdej chwili odmrozić w parę minut. 😅 Dodatkowo w takie ciepłe dni, nie bardzo chce się siedzieć w domu i gotować, a przecież coś pożywnego trzeba zjeść. ▪ 1 jajo ▪ 200 g śmietany 18% ▪ opakowanie warzyw na patelnię od Hortex Przygotowanie: Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził. 4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach. U mnie zawsze w zamrażarce znajdzie się zapas takich warzyw na wypadek, gdy zabraknie mi świeżych. Pod koniec tygodnia zazwyczaj zostaje u mnie wędlina i ser, które świetnie nadają się właśnie na zapiekankę. Pogoda ostatnio sprzyja w Polsce, z czego bardzo się cieszę osobiście. Zapiekanka z serem i szynką Prosta, tania i smaczna zapiekanka dla całej rodziny z serem, szynką i warzywami. Istotną rzeczą w takich potrawach jest wykorzystanie np. warzyw mrożonych.