Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Anna
Ciasta
05.04.2019 20:23
Czekoladowa chmura Nigelli Lawson

Składniki na tortownicę 23 cm - 250 g gorzkiej czekolady - 125 g masła - 6 jajek - 175 g cukru - 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: - 500 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch - kakao do posypania Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier. W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec ok 40 min,aż do chwili gdy ciasto urośnie i popęka

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jaworskaanna7.blogspot.com/2019/04/czekoladowa-chmura-nigelli-lawson.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna