Ciasto śnieżny puch - bajeczny serniczek

Weronika
Ciasta
07.04.2019 15:58
Ciasto śnieżny puch - bajeczny serniczek

Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów Savoiardi 500 g sera twarogowego z wiaderka 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 350 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe 500 ml wrzącej wody kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru/ksylitolu Wykonanie: - foremkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Spód foremki wyłożyć biszkoptami - 500 ml wody zagotować z 3 łyżkami ksylitolu, następnie rondel zdjąć z palnika i wsypać galaretki, następnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia - mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno - przy pomocy miksera ręcznego dodawać partiami do sera schłodzoną galaretkę na jednolitą masę bez grudek. Moje ciasto smakuje marzanną, bo właśnie takiej galaretki użyłam (Waldmeister geschmack) zupełnie przez przypadek, ma po prostu zielony kolor podobnie jak galaretka agrestowa. Jeśli używasz galaretek z cukrem, cukru już nie dodawaj - w międzyczasie przygotować posypkę kokosową. Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać wiórki i cały czas mieszać, aż nabiorą złotego koloru. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiana mleka w proszku na śmietanę kremówkę. Górę ciasta obsypać przygotowaną posypką kokosową - wstawić do lodówki celem stężenia, najlepiej na całą noc SMACZNEGO ! Prezentuję dziś ciasto śnieżny puch, bo pod taką nazwą egzystuje ono w necie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/09/ciasto-sniezny-puch-bajeczy-sernik.html