Składniki: 1 szklanka maślanki 7-8 łyżek (z górką) mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego – nabyłam w Kuchnie Świata 1-2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko (u mnie klasy m) odrobina oleju lub masła do wysmarowania patelni – użyłam masła Ghee Kuchnie Świata Do podania: syrop truskawkowy z Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy oba rodzaje cukru i wbijamy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę (najpierw 6-7 łyżek z górką wraz z proszkiem do pieczenia). Nie ma jak usiąść spokojnie przy filiżance ulubionej herbaty z aromatyczną cytryną i zjeść takie pyszne placuszki. Placuszki na maślance z syropem truskawkowym Lubicie placuszki? Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki na maślance polane syropem truskawkowym. Delikatnie natłuszczamy patelnię i smażymy placki (na mniejszym ogniu) z obu stron.