Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką

Ciasta
06.04.2019 22:12
Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką

Zróbcie koniecznie 🙂 Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka 40 g świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). → Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką → Pleśniak z truskawkami → Śliwki pod migdałową kruszonką Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Ciasto drożdżowe: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Share Pinterest Print Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką to smak, który kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci. Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: To też może Cię zainteresować: → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Jagodzianki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oryginalnysmak.pl/placek-drozdzowy-ze-sliwkami-daktylami-i-migdalowa-kruszonka/