Sos: - 1 łyżeczka musztardy (np. sarepska Kamis), - 1/2 mniejszego ogórka konserwowego (np. Ogórki Kaszubskie słodko-kwaśne firmy Dagoma), - 1 mała cebula dymka, - 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku, - 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, - 1/2 łyżeczki octu winnego, - sól, pieprz, cukier (do smaku). Składniki: - 4 burgery mielone z wołowiny (np. Biedronka) lub 400 g mielonej wołowiny, - 4 bułeczki (np. hamburgerowe), - sałata, - pomidor, - ogórki konserwowe, - czerwona cebula, - ser topiony tostowy, - sos/ketchup (np. pikantny). Burgery smażę ok. 3 min na elektrycznym, zamykanym grillu Tefala lub na patelni z odrobiną oleju (z każdej strony po 3 min). Na pieczywo smaruję gotowy wcześniej sos (wszystkie składniki mieszam), kładę sałatę, pomidora, czerwoną cebulę, burgera z serem, ogórki konserwowe pokrojone w plastry. Dodatkiem do burgerów mogą być domowe frytki lub krążki cebulowe, lub krążki kalmarów, frytki z cukinii czy batatów.