Składniki: – 200g serka grani – 60g sera żółtego (u mnie gouda) – 40ml mleka – 1 jajko – 70g mąki orkiszowej (u mnie tortowa) – spora garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka) – przyprawy wg smaku (u mnie sól, kurkuma, papryka słodka wędzona, pieprz) – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Ser pokroić w drobną kostkę, zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Tym razem są to placki na serku grani z serem żółtym i zieleniną, na mące orkiszowej. Placki te smakują wyśmienicie, a podane na ciepło, zaraz po usmażeniu, są puszyste, delikatne z pysznie ciągnącym się serem w środku. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. W misce wymieszać serek grani z jajkiem i przyprawami, dodać ser , mleko i zieleninę i dokładnie wymieszać. Do serowej mieszanki przesiać mąkę, dodać sodę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.