Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku.

Bogumiła
Desery
02.04.2019 9:37
Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku.

Tradycyjne pączki Składniki: 550 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek) 100 ml mleka 250 ml śmietany 30% 8 żółtek 25 ml spirytusu 100 g cukru np. trzcinowego cukier waniliowy 150 g masła 60 g świeżych drożdży szczypta soli 250 g konfitury np. różanej 250 g smalcu do smażenia 500 ml oleju do smażenia np. rzepakowego cukier puder do posypania ew. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Przygotowanie: Krok 1: Odstaw przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce lub np. na 20 min do piekarnika nagrzanego do 35°C. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na grubość ok 1,5 cm, następnie wytnij z niego płaskie krążki o średnicy ok 6 cm. Po upieczeniu najlepiej ułożyć pączki na bibule albo np. sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram. Krok 4: Na środek każdego krążka nałóż nadzienie, następnie zalep dokładnie i formuj w rękach równe kulki. W tym dniu kalorie nie istnieją i z pewnością będę się trzymał tej myśli. Możesz użyć ringu jak na zdjęciu lub np. tradycyjnej szklanki. Pączki powinny swobodnie pływać, więc nie wrzucaj ich za dużo na raz. Złocista skórka z pysznym nadzieniem z mojej ulubionej konfitury różanej. Na koniec posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Ułóż pączki na blaszce do pieczenia oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Jeśli wolisz możesz pączki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/paczki-przepis-krok-po-kroku/