Składniki na biszkopt: 3 marchewki (360 g) 4 jajka L 5 łyżek cukru/ksylitolu 100 g mąki orkiszowej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 1 duże, dojrzałe mango 2 płatki żelatyny 4 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżka domowej esencji waniliowej Na koniec wmieszać mikserem już na małych obrotach zmiksowane mango i esencję z wanilii - biszkopt przeciąć w poprzek 2 razy, do otrzymania 3 blatów - na paterze ułożyć kruchy spód i rozsmarować na nim dżem. Po tym czasie upiec w temparaturze 200 C przez 20 minut do zrumienienia - obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej - jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Składniki na kruchy spód: 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła 0,5 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli Wymieszać obie mąki z cukrem i solą, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Resztę kremu umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobną tylką rozetki na górze tortu - wstawić tort do lodówki, by się ustabilizował, najlepiej na cały noc. Połączyć ze zmiksowanym mango i odstawić do przestudzenia - serek mascarpone ubić z cukrem przez kilka minut, następnie dodać śmietanę kremówkę i ubijać następne kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorący, odwrócić razem z foremką do góry dnem i ustawić na kratce, do całkowitego wystudzenia. Przełożony kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem puree z mango. Torcik marchewkowy to zdrowsza wersja tortu, biszkopt upieczony z dodatkiem marchewki na pewno ma więcej wartości odżywczych niż ten tradycyjny, bez jej dodatku. Na koniec wmieszać marchewkę odciśniętą z nadmiaru soku - ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (boku nie smarować tłuszczem!).