PIĄTEK: CURRY Z KREWETKAMI I MANGO

Agnieszka
Obiad
29.03.2019 10:07
PIĄTEK: CURRY Z KREWETKAMI I MANGO

Składniki: - 300 g krewetek (mogą być mrożone) - 1 puszka mlek kokosowego 200 ml - 1 szklanka bulionu - 1 ½ łyżki pasty curry - 2 łyżeczki sosu rybnego - 1 średniej wielkości batat - 1 dość duże mango - 1 limonka W Polsce mniej znana i popularna jest pasta curry, która stanowi kamień węgielnym kuchni hinduskiej i tajskiej, magiczna pasta o konsystencji zwartego pesto, sama w sobie bez szczególnego smaku i aromatu, mocno słona i pikantna. W wersji oryginalnej nie istnieje takie danie jak curry, bo curry to raczej sposób gotowania niż konkretne przepisy na potrawy. Zasada zastępstwa jest prosta: jedna łyżeczka curry w proszku za łyżeczkę pasty curry. Łatwe Liczba porcji: 4 Jak zrobić curry Curry jest chyba najbardziej emblematyczną potrawą kuchni indyjskiej i tajskiej przynajmniej dla mieszkańców Zachodu. Curry w proszku zamiast pasty Niestety nie wszędzie można kupić pastę curry. To mieszkanka różnych przypraw wymyślona przez Brytyjczyków w czasach, gdy nad imperium Jej Królewskiej Mości Wiktorii nie zachodziło słońce, gdyż sięgało ono od jednego krańca ziemi do drugiego i zawsze w jakiejś części dominium był dzień. Pełne dość ciężkich, ziemistych aromatów, w wersji hard core pikantne jak sam ogień piekielny , ma w sobie smak, głębię typową dla prostych, a rasowych dań. Przy tym pasta curry ma w sobie skumulowany ładunek energii i niewielka ilość – łyżeczka, półtorej – wystarczy, że nadać aromaty potrawie. Włóż do rondla z sosem, przykryj, znowu zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut, lub do momentu aż batat będzie miękki. Jeśli nie znajdziecie pasty curry może zastąpić ją przyprawą curry. Świetna wprawka dla tych, którzy nie robili nigdy curry lub uważają, że jest to trudne danie. W Polsce curry kojarzy się chyba głównie ze sproszkowaną przyprawą o tej nazwie. Dodaj do rondla pastę curry i rozmieszaj ze szczypiorem, a następnie wlej mleko kokosowe i bulion oraz 2 łyżeczki sosu rybnego. Dopiero po dodaniu do potrawy, jak paw rozwija wielobarwny wachlarz smaków, uwalniając aromaty mnóstwa składników jakie zawiera: trawy cytrynowej, chilli, czosnku, pasaty krewetkowej, ziaren kolendry, kuminu, kurkumy, imbiru i wielu innych. Aromat sproszkowanej przyprawy nie jest tak złożony jak pasty, ale sobie ona nieźle radę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-curry-z-krewetkami-i-mango/