Sałatka z arbuza i fety Składniki: 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę) 1 szklanka makaronu świderki (zwykłego lub w wersji fit z cieciorki lub soczewicy) 1 mały ogórek 50 g fety lub pecorino Garść pomidorków koktajlowych Garść roszponki lub rukoli Dresing Sok z małej cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą, żeby go wystudzić. Polecamy inne przepisy na sałatki z arbuzem: sałatkę z arbuzem i prosciutto oraz sałatkę z arbuzem i chmurkami z koziego sera. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w sałatkach, szczególnie w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam też sałatkę z arbuza w wersji z serem pecorino. Sałatka z arbuza i sera pecorino inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com Liczba porcji: 2 Sałatka z arbuza nie jest czymś oczywistym, gdyż jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Wyciśnij sok z cytryny do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj aż powstanie gładka emulsja. Sałatkę z arbuza i sera najlepiej zrobić tuż przed jedzeniem.