Zdrowe trufle migdałowo – daktylowe

Magdalena
Desery
26.03.2019 9:54
Zdrowe trufle migdałowo – daktylowe

U nas po truflach został już tylko ślad na talerzu 😉 Składniki: - 250 g suszonych daktyli - 100 g migdałów krojonych kostka - 2-3 łyżki mąki kokosowej + do obtoczenia trufli - około 2 łyżek karobu Melasy z chleba świętojańskiego BAKRA Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15-20 minut, odlewamy wodę zostawiając gdzieś w szklance niewielką ilość. Jeśli masa będzie za sypka możemy dodać niewielką ilość wody z moczenia daktyli, jeśli zbyt mokra dodajemy więcej mąki kokosowej. Następnie dodajemy pokrojone migdały (kosteczka), karob i na początek 2 łyżki mąki kokosowej, miksujemy. Z masy formujemy w dłoniach kulki (większe lub mniejsze, od tego zależy ilość trufli). W składzie znajdziecie daktyle, migdały, mąkę kokosową i Melasę z chleba świętojańskiego (karob). Daktyle przekładamy do misy blendera z nożami, miksujemy (ja nie robię tego dokładnie, ale możecie zmiksować mocniej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/zdrowe-trufle-migdalowo-daktylowe/