Składniki (2 naczynia o wymiarach 10×16 cm): • 100 g komosy ryżowej (quinoy) • ½ łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka błonnika kokosowego • 1 łyżka suszonej żurawiny • 1 łyżka płatków kokosowych • 2 brzoskwinie • 1 jajko (wielkość L) • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1 łyżka syropu klonowego • 250 ml mleka kokosowego W towarzystwie brzoskwiń, które są bogate w błonnik i witaminy tworzą idealny skład, który sprawdzi się także jako deser, ponieważ w zapiekanej wersji smakują zupełnie jak ciasto : ) Przelać do żaroodpornych foremek i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 50 minut, do czasu aż quinoa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka. Zapiekana komosa ryżowa z brzoskwiniami to świetny pomysł na słodkie śniadanie, które dostarczy nam energię na cały poranek. W oddzielnej misce jajko roztrzepać z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i kokosowym mlekiem.