Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka 250 g pieczarek około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1 kieliszek wytrawnego wina 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne) natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia starty parmezan 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę. 2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. 3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Gotowe risotto wykładam na talerzyk i posypuje startym parmezanem.