Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim

Obiad
17.03.2018 10:26
Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim

Nad formę z indykiem w cieście wstaw pustą brytfannę, aby ciasto nie spaliło się z zewnątrz – wyjmij ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby pozwolić mu się ładnie zrumienić. Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża – miałam taki (na zdjęciu z przygotowań widać kawałek ostrza, szkoda, że nie cały), bo jakiś czas temu wygrałam komplet 3 noży #Ambiton, które po pierwszym krojeniu Mąż podsumował “no to jest brzytewka 😉 SZPINAKIEM I PAPRYKOWYM SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 500 g piersi z indyka 3 plastry sera śmietankowego z papryką kilka świeżych liści szpinaku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Taka właśnie jest pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim. Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Chłop w domu i nie było komu porządnie naostrzyć (do czasu wygrania tego kompletu, bo była tam też fantastyczna ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże 😉 ). PIERŚ Z INDYKA ZE Mięso z przygotowanym nadzieniem zwiń w ciasną roladę i połóż na przygotowanym cieście francuskim (dokładnie w miejscu bez nacięć). W całym zamyśle głównie chodziło mi o ten szpinak – przemycić, bo Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza i zależy od dnia 😉 ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie! Rozwiń ciasto francuskie, natnij z dwóch stron w paski około 1,5-2cm szerokości, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2016/10/piers-z-indyka-ze-szpinakiem-i/