WTOREK: KEBAB Z KURCZAKA – DOMOWA WERSJA

Agnieszka
Obiad
09.04.2019 11:53
WTOREK: KEBAB Z KURCZAKA – DOMOWA WERSJA

Przepis pochodzi z bloga Recipetineats.com Składniki: 0,5 kg filetowanych udek z kurczaka Marynata ½ szklanki jogurtu greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Zdrowsza wersja kebaba Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity), zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę tabbouleh, jak my w tym tygodniu. Na pewno nie raz zastanawialiście się z czego zrobiony jest kebab, co sprawia, że jest tak aromatyczny i smaczny i jak takie coś przyrządzić w domu. Na naszym blogu znajdziecie też kilka przepisów na kebaby klasyczne, czyli z mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni. Weż brytfankę lub jakiekolwiek żaroodporne naczynie na tyle szerokie, żeby można było na niej położyć kebaby w taki sposób, żeby nie dotykały dna, ale wisiały w powietrzu. Jakie mięso wybrać na kebaba Turek, który wymyślił i opatentował pomysł na wielkie wałki sprasowengo mięsa, które obracając się wokół własnej osi piecze się przed rozgrzanym elektycznym grilem jest dzisiaj milionerem. Sałatka tabbouleh Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulguru 250-300 g pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, dojrzałych pomidorów różnych gatunków 1 pęczek pietruszki Kilka listków mięty Kilka łodyg szczypiorku 1/2 czerowonej cebuli Sok z cytryny Sól i pieprz Przygotowanie: Ugotuj pół szklanki kaszy bulgur. My mamy dla Was super prosty przepis jak zrobić kebab w domu, który smakiem niczym nie różni się od kebsa z budki. Chodzi o to, że do kebaba potrzebne jest soczyste mięso, które podczas długiego pieczenia nie wysuszy się na wiór, ale nadal będzie delikatne i miękkie. Mięso trzeba dość ciasno ubić na szpadelkach, ponieważ łatwiej się kroi po upieczeniu i wygląda jak oryginalny kebs z budki. Mięsa nie należy kroić, lecz zamarynować w calości i w całych kawałkach nadziać na szpadelki. Super przepis na domowego kebaba, który smakuje tak samo jak kebab z budki. Polecamy Wam też super zdrowy patent na tabbouleh z kuskusem z pieczonego kalafiora. Polecamy Wam nasz własny patent nadziewania kebaba na domowej roboty rożen z selera do pieczenia doner kebaba:) Kebaby możecie podać w chlebie pita, zawnięte w tortille, albo z sałatką tabbouleh. Krok 2 Wyjmij mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej, czyli na pół godziny przed pieczeniem. Weź dwa szpadelki do szaszłyków, ułóż je równolegle, w odległości kilku centymetrów i nadziej na nie pierwszą porcję mięsa. łatwe LIczba porcji: 2-3 Kebabownie są już stałym elementem pejzażu polskich miast, a popularny kebs jest głównym składnikiem naszego rodzimego street food, czyli szybkiego jedzenia sprzedawango na ulicy. Piecz 30 minut, następnie obróć kebaby o 180 stopni i polej mięso sosem jaki spłynął z niego do brytfanny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-kebab-z-kurczaka-domowa-wersja/