W sklepie dostępne były jedynie takie blade, prawie żółte sztuki kapusty, ale jeśli traficie na ładną zieloną, sałatka będzie jeszcze ładniej wyglądała;) 1 nieduża kapusta pekińska 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu, można ewentualnie wykorzystać 2 puszki tuńczyka np w sosie własnym) 1 mała puszka kukurydzy 4 jajka majonez sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza bardziej kojarzyła mi się z dodatkiem do obiadu, a nie samoistną sałatką. Do tego nie spodziewałam się, że będzie tak sycąca (okazała się doskonała na drugie śniadanie do pracy). Osączonego z oleju tuńczyka dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu (można dodać też dodatkowo 2 łyżki gęstego jogurtu). Udostępnij Zapisz To jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują.