Są dostępne w sklepach przez cały rok, dlatego chaczapuri możesz piec bez względu na to, czy jest lato, czy zima :) Kiedy jeść chaczapuri? Przygotuj zaczyn: wszystkie składniki umieść w miseczce, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsca na 5-10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Ciasto uformują w kulę, ułóż w misce wysypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Zapiekaj przez 12-15 minut, aż brzegi zaczną się przyrumieniać. Wymij z piekarnika i do każdej łódeczki wbij jajko (zdarzy się może, że trochę białka wypłynie poza łódeczkę, ale taki urok tego wypieku). Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie jeszcze płynne - tu nie ma dokładnie określonego czasu, więc trzeba często zaglądać do piekarnika. Ze względu na czas przygotowania, najlepiej podać je na drugie śniadanie. Twoja rodzina na pewno będzie pod wrażeniem chaczapuri :) Przepis na chaczapuri jest łatwy. Chaczapuri sprawdzi się także na kolację. Na upieczenie chaczapuri warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Wybierz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepyszne chaczapuri. Nadzienie robisz z tych serów, które akurat masz w lodówce :) Chaczapuri najlepiej smakują od razu po upieczeniu, kiedy są gorące, ser ciągnący, a żółtko płynne. Ten przepis na chaczapuri to wersji azerska. Chaczapuri to pomysł na niecodzienne śniadanie. Do upieczenia chaczapuri możesz użyć drożdży suszonych w ilości 7 gram. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi Twoje chaczapuri będzie doskonałe już za pierwszym razem :) Łódeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika. I to jest w tym wypieku najfajniejsze :) Wyłóż na stolnicę wysypaną mąkę, wyrabiaj przez pół minuty. Co to jest i jak się robi chaczapuri? Pizza tradycyjna oczywiście jest przygotowana na cieście drożdżowym. Wtedy wszystkie składniki zaczynu dodaj od razu do miski wraz ze składnikami ciasta.**Do nadzienia możesz użyć dowolnych serów. Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1/2 cm.