Ciasto z praliną, kremem z białej czekolady, bezą i czarną porzeczką

Ciasta
14.02.2019 11:26
Ciasto z praliną, kremem z białej czekolady, bezą i czarną porzeczką

Składniki na krem pralinowy: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g Nutelli Żółtka, cukrem, 100 ml mleka i przesianą mąkę dokładnie zmiksować (można blenderem). Składniki na krem z białej czekolady: 2 tabliczki białej czekolady (200g) 300 g śmietanki kremówki 36% lub 30% 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego) Opcjonalnie: zaparzona i ostudzona mocna kawa lub sok z cytryny do nasączenia blatów Pierwszy blat ułożyć na paterze lub w formie i skropić lekko kawą lub sokiem z cytryny. Składniki na bezę: 3 białka 160 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny Białka ubić na sztywną pianę. Na gotujące się mleko cienką strużką wlewać masę z żółtkami i mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do uzyskania gęstego budyniu. 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Kolejnego dnia zimną masę zmiksować wraz z schłodzonym mascarpone na gładki, puszysty krem. Przepyszne przekładane ciasto z bezą, kremem z białej czekolady i pralinowym kremem orzechowym. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, miksując na gładki krem. Posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Na wierzchu położyć bezę i całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Ciasto możecie również przygotować w okrągłej tortownicy, bo idealnie nadaje się na tort! Następnie wyjąć z blachy, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Na papierze do pieczenia odrysować dno blachy (kwadrat może być trochę mniejszy, bo beza urośnie). Przełożyć masę bezową i piec w piekarniku rozgrzanym do 130 C (termoobieg) przez 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/kostka-z-pralina-beza-i-biala-czekolada/