Składniki na zapiekankę z rybą: 6-7 sporych ziemniaków około 400 g filetów rybnych (moje ulubione to miruna i dorsz) mały brokuł por 200 ml śmietany 18% jajko około 150-200 g sera żółtego papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól i pieprz Jest świetnym pomysłem na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny, a także dobrym sposobem na przemycenie ryby do codziennego menu, nawet jeśli nie wzbudza ona entuzjazmu w naszej rodzinie. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno: połowę ziemniaków, podsmażonego pora, kawałki ryby, drugą połowę ziemniaków i brokuła. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filety kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem (można też skropić sokiem z cytryny). Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.