Tort z bitą śmietaną i różami z kremu

Małgorzata
Ciasta
06.08.2017 10:27
Tort z bitą śmietaną i różami z kremu

Miksujemy białka z cukrem na gęstą pianę na parze (w naczyniu nad gotującą się wodą) do momentu, aż cukier rozpuści się w białkach. bita śmietana do przełożenia blatów: 800 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru krem na róże: 600 g masła 200 g białek 400 g cukru czerwony barwnik spożywczy Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Do kremu na boki tortu dodajemy barwnik- najwięcej na pierwszą dolną warstwę, najmniej na trzecią. Biszkopty tniemy na blaty - ciemny na cztery, a jasny na trzy. Z podanych składników przygotowujemymiksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na górze tortu robimy róże z kremu bez dodatku barwnika. Tort przed podaniem wyjmujemy na tyle wcześniej z lodówki, aby krem zawierający masło zdążył zmięknąć. W trakcie mieszania piana łącząc się z kremem zmienia konsystencję, najpierw staje się rzadsza i stopniowo gęstnieje. Wlewamy ciasto do formy z dnem wysmarowanym tłuszczem (boków nie smarujemy).pieczemy w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Po zdjęciu naczynia nadal miksujemy, aż do momentu kiedy piana z białek i cukru ostygnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2017/02/tort-z-rozami.html