MENU NA TYDZIEŃ: SUSHI, SAJGONKI, GOŁĄBKI I TORTILLE BEZ ZAWIJANIA

Agnieszka
Obiad
04.02.2019 9:22
MENU NA TYDZIEŃ: SUSHI, SAJGONKI, GOŁĄBKI I TORTILLE BEZ ZAWIJANIA

Nasz patent na robienie menu na cały tydzień polega na tym, że wymyślamy sobie temat przewodni pięciodniowego jadłospisu, szukamy jakiegoś wspólnego pomysłu na lancze, co szalenie ułatwia planowanie i gotowanie. Pomysł na przepisy bez zawijają wziął się stąd, że dość przypadkiem natrafiliśmy na przepis na spring rolls bowl, czyli sajgonki bez zawijania. Menu bez zawijania robiło nam się w wyjątkowo fajny sposób, bo był z nami nasz przyjaciel Piotrek, który próbował wszystkich dań, stąd mamy potwierdzenie z trzeciej ręki, że wszystkie dania są naprawdę dobre. Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Wszak w Niedzielnym Kucharzu od dawna robimy sushi bowl (wypróbujcie jeden z naszych przepisów), czyli ułożone w misie składniki zawijane tradycyjnie w glony nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień W naszym przepisie połączyliśmy jedno z drugim w taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi dodaliśmy smażone chipsy z papieru ryżowego, które nadają daniu smak oryginału. Zobacz przepis Piątek: Cannelloni zawijane O ile poprzednie dania są bez zawijania, to w tym przypadku sytuacja jest odwrotna – trzeba zawijać. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Tradycyjnie, przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano Temat przewodni menu Nie ma nic gorszego niż syuacja, gdy trzeba coś ugotować a w głowie pustka i zero pomysłu co do garnka włożyć. Problem z daniami zawijanymi, rolowani polega na tym, że zazwyczaj są czasochłonne, wymagają pewnych umiejętności kulinarnych i cierpliwości, dlatego robione są albo przez babcie, albo od święta. Sajgonki bez zawijania, suszi bez zawijania, gołąbki bez zawijania, tortilla bez zawijania i cannelloni – to akurat zawijane:) Danie na zasadzie odwróconej relacji: to nie farsz ląduje w tortilli, ale tortilla w farszu. Koncept wydał nam się genialny w swej prostocie i aż dziw, że sami na niego nie wpadliśmy. Nie pomyśleliśmy, żeby metodę wykorzystać do robienia sajgonek (przepis na świeże spring rolls znajdziecie tutaj), dania które uwielbiamy, a robimy rzadko, bo to potrawa dość czasochłonna. Zobacz przepis Brzmi jak herezja, bo przecież istota gołąbki tkwi w liściu kapusty, w który zgrabnie zawinięty jest farsz. Tak jemy w tym tygodniu: dania robione na skróty, proste i równie smaczne jak oryginały. Na koniec zainteresowaliśmy się prostym sposobem na robienie cannelloni. Jedyne co przychodzi na myśl to po raz setny robione ulubione danie, albo proste potrawy w stylu pomidorowa. W ten sposób trafiliśmy na gołąbki bez zawijania. Pomysł wziął się stąd, że szukaliśmy sposobu jak uprościć sobie życie z faszerowaniem cannelloni – grubych rur makaronu. Jest jednak sposób, żeby potrawy jadane od wielkiego dzwonu przyrządzać na co dzień. Micha gorącej, dobrze doprawionej na ostro zupy to najlepsza odpowiedź na zakusy przeziębienia. Suszarnie na trwale wkomponowały się w pejzaż polskiej gastronomii. Wystarczy trochę pokombinować, lekko stuningować przepis i powstanie danie bardzo podobne w smaku jak oryginał, a o niebo łatwiejsze i mniej czasochłonne. Razem 210 zł Rachunek jest wysoki, ale dlatego, że w obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Jak się okazuje, można uprościć sobie życie rolując podgotowane płaty makaronu na lasagnię. Skoro spring rollsy można robić uproszczoną metodą to zaczęliśmy szukać innych, podobnych patentów na dania zawijane inaczej:) Robienie menu tematycznego ułatwia robienie listy zakupów i dobór składników, bo z góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-sushi-sajgonki-golabki-i-tortille-bez-zawijania/