Składniki na ciasto: – 1 kubek bardzo zimnej wody – szczypta soli – mąka pszenna (ile weźmie) Nadzienie: – 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe) – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz wg smaku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1 łyżka oregano – 1 łyżka bazylii – około 80-100 ml wody – 1 duża marchew – 1 duża cukinia – 50g masła Smacznego 🙂 Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście Orama lub Chanum- kazachska rolada z mięsa mielonego z marchewką i cukinią w cieście Kiedy mam ochotę na jakąś potrawę z ciastem i mięsem w roli głównej, ale nie koniecznie mam ochotę na lepienie pierożków, wtedy na pomoc przychodzi ten prosty przepis na tę pyszną roladę. Zagotować wodę w garnku, naczynie do gotowania na parze posmarować obficie masłem, włożyć Chanum i gotować na małym ogniu przez około 40-45 minut. Z resztą składników postąpić w ten sam sposób, zrobić drugą roladę i ugotować w ten sam sposób. Ciasto podzielić na dwie części, podsypać blat mąką i dość cienko rozwałkować ciasto w duży kwadrat. Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać.