Zakręcone koreańskie pączki Drukuj przepis Składniki ► masło [30 g / 2 łyżki] ► cukier [20 g / 2 łyżki] ► mleko [230 g / 1 szklanka] ► jajko [1 sztuka] ► drożdże instant [7 g / 1 saszetka] ► mąka [450 g] ► olej do smażenia [0k. 500 ml] Zaraz po wyjęciu z oleju, jeszcze gorące obtacza się w cukrze z cynamonem lub rzadkim lukrze. Jeśli nie macie termometru kuchennego, dobrym sposobem jest zanurzenie drewnianego przedmiotu (pałeczki, wykałaczki, rączki od drewnianej łyżki) w oleju, jeśli wokół drewna zaczną tańczyć bąbelki, oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany. Do garnuszka wlać olej (wybrać niezbyt duży garnek lub głęboką patelnię – ważne jest, by wrzucone pączki nie dotykały dna i mogły swobodnie pływać w oleju. Po tym czasie przewrócić pączki na drugą stronę i zostawić ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Przewracamy pączki po to, żeby były równomiernie wyrośnięte a nie wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony. Ostatnim krokiem jest mocne sklejenie końcówek, aby ciasto się nie rozkleiło się podczas wyrastania i smażenia. Krócej smażone pączki będą lepsze i delikatniejsze – jeśli przetrzymamy je w oleju i zbytnio zbrązowieją, mogą być zbyt twarde i zbyt suche. Po godzinie wyjąć ciasto z miski i zagnieść na blacie podsypanym mąką. Wystarczy trochę mu ,,pomóc i skręcić ciasto zgodnie z kierunkiem, w którym zwija się naturalnie. Uformować zakręcone pączki zgodnie z instrukcją na zdjęciach. Zaraz po wyciągnięciu z oleju, osuszyć na ręcznikach papierowych. Aby było najbardziej równe, kawałki ciasta dzielić na połowę, póki nie otrzymamy 16 porcji. Smażyć pączki po 2-3 sztuki jednocześnie (aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju). Dodać mleko i cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Każdą z 16 porcji ciasta uformować w małą klueczkę. Ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Póki gorące, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.