PUSZYSTA SZARLOTKA Z JABŁKAMI

Beata
Ciasta
01.02.2019 10:08
PUSZYSTA SZARLOTKA Z JABŁKAMI

Miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka maki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka: około 8 dużych jabłek (ja dałam więcej) 1 kisiel cytrynowy 100 ml wody cukier (jak jabłka byłyby kwaśne, ja miałam słodkie więc nie dawałam) 1. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, nakładamy na niego nasze jabłka i na wierch wylewamy drugą połowę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z kilkoma kroplami cytryny, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wtedy wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy, żeby połączył się nam z jabłkami. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak. Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Po wyjęciu ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem :-) Jako kolejne dodajemy żółtka, miksujemy na niższych obrotach. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Do garna dajemy wodę i dodajemy jabłka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/02/puszysta-szarlotka-z-jabkami.html