; ) Składniki na malinowy sos: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier jeśli chcecie aby sos był słodki. Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk): 250 g mąki pszennej 1/2 l mleka 3 jajka 1 łyżka cukru 20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki) Składniki na śmietanową masę: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; ) Zazwyczaj, gdy smażę naleśniki jemy je na bieżąco (ja prosto z patelni… ; ), a tym razem nie było tego problemu i mogliśmy zasiąść wspólnie do pysznego posiłku ; ) Kiedy zobaczyłam u Marioli naleśniki zapiekane w śmietankowej masie moja ochota na ten przysmak nie ustawała : ) Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników z serem. Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. W przepisie wykorzystałam moje niezawodne ciasto naleśnikowe, zmieniłam trochę proporcje dotyczące nadzienia i śmietankowej masy i dodatkowo całość podałam z malinowym sosem.