Przepis na pieczone pączki bez jajek krok po kroku Pączki pieczone bez jajek Drukuj Ocena: 4.8 /5 ( 51 głos/y ) składniki 500 g mąki pszennej 200 g ugotowanych ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 12 g suszonych drożdży 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka roślinnego 80 ml soku z pomarańczy (sok z 1 pomarańczy) 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki kurkumy (polecam świetną jakościowo kurkumę ze sklepu ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/kurkuma-mielona-500g) ew. 1 łyżka alkoholu Dodatkowo: marmolada lub inne nadzienie cukier puder, lukier (u mnie sok z cytryny + cukier puder), polewa i inne wybrane dodatki przygotowanie Do przesianej mąki dodaj zblendowane i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być ciepłe) oraz pozostałe składniki. Teraz ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wykrój okręgi – szklanką lub większym naczyniem (zależnie od tego jak duże chcesz uzyskać pączki). Teraz pączki włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz je przez 15 – 20 minut (powinny zarumienić się, czas pieczenia zależy od wielkości pączków). Na środek każdego okręgu daj łyżeczkę marmolady lub innego nadzienia, następnie zlep brzegi ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło i uformuj kulkę. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Gotowe pączki rozłóż na blaszce do pieczenia (pozostaw wolne przestrzenie pomiędzy, ponieważ ciasto będzie rosło).