Fale dunaju

Wiesław
Ciasta
01.09.2016 6:38
Fale dunaju

Wymiary formy: 35x25 cm Składniki: ciasto: - 5 dużych jajek - 1 szklanka cukru - 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka - ok. 400 g wydrylowanych wiśni (z syropu, kompotu lub świeżych) masa budyniowa: - 1/2 l mleka - 1 szklanka cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru na 1/2 l mleka - 1 żółtko - 1 łyżka mąki pszennej - 1 cukier wanilinowy - 1 masło (200 g) - 1 czekolada gorzka (100 g) - 5 łyżek mleka - 2 łyżki wcześniej zrobionej masy budyniowej - 1/2 szklanki przegotowanej - ciepłej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 łyżki rumu Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie jej sprawi,że łatwiej wykonać jest fale). Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie jej sprawi,że łatwiej wykonać jest fale). Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając (z powstałego kremu odkładamy 2 łyżki masy do wykonania polewy). Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na placek i wykonujemy fale za pomocą ząbkowanej szpatułki lub widelca. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na placek i wykonujemy fale za pomocą ząbkowanej szpatułki lub widelca. Na koniec miksowania dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje masa. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto jasne. Do pozostałej części dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Po wystudzeniu nasączamy placek wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i rumem. Przygotowujemy masę: budyń i mąkę wsypujemy do 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/11/fale-dunaju.html