PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI ciasto, składniki: - 125 g masła prosto z lodówki - 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (jeśli nie masz możesz użyć tylko pszennej) - 160 g mąki pszennej tortowej - 1 duże jajko z lodówki - łyżka cukru pudru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Pomysł na tartę podsunęła mi koleżanka, która podczas odwiedzin, stwierdziła, że chciała zrobić w domu tartę z jabłkami, ale nie znalazła żadnego fajnego przepisu w internecie, same skomplikowane, odwracane itd. I w dodatku, jak zawsze prosto! Do zrobienia tarty potrzebujesz maxymalnie 15 minut, potem pieczenie i jeszcze z 10 minut na wykończenie. Potrzebujesz: 3 -4 spore jabłka (najlepiej kwaskowate i twarde) - 2 łyżki cukru pudru - cynamon - 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (możesz też użyć jako zamiennik syropu z agawy) Kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na cieście, jak na zdjęciu. GALARETKA NA TARTĘ - 120 ml soku jabłkowego - 1 łyżeczka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 czubate łyżeczki żelatyny Sok zagotuj na kuchni, dodaj w/w składniki, wymieszaj aż się rozpuszczą, ponownie doprowadź o wrzenia. Tak tarta prezentuję się już po upieczeniu i z cieniutką warstwą galaretki na jabłkach. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę ( u mnie 28 cm), nakłuwamy widelcem, jak na zdjęciu poniżej. TARTĘ z jabłkami wstawiamy do piekarnika, na środek. TARTA Z JABŁKAMI! Przepyszna i prosta tarta z młodymi jabłkami. Upieczoną tarte wyjmij z piekarnika i przestudź w przewiewnym miejscu przez 30 minut. Uwielbiam robić tak posty, że to właśnie pomysł na przepis i danie wychodzi od Was. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.