Składniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Kawałki mięsa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (ok. 1 godziny aby mięso było bardzo miękkie). Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Sos: Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie obtaczamy je w mące pszennej.