Składniki: 3 jabłka 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej około 0,5 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka sody lub pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu mała szczypta imbiru masło klarowane do smażenia – u mnie Sertop cukier puder trzcinowy do podania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry. Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru posmakują zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sodę, dużą szczyptę cynamonu, małą szczyptę imbiru, wbijamy 1 jajko i dolewamy mleko. Ja najchętniej jadam je w towarzystwie filiżanki ulubionej herbaty w pochmurne jesienne lub zimowe dni. Jabłka w pełnoziarnistym cieście cynamonowym z nutą imbiru. Smażymy z obu stron na złoto na na maśle klarowanym. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka.